Cletrac.org
September 26, 2022, 03:23:56 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: 10/5/12 - All new members are REQUIRED to fill out the signature section of your profile. Otherwise, you may be deleted from the forum. This is to help me determine if you are a member or if you are a spammer. Thank you.

9/22/12 - I ask that you please add a signature line to your profiles on the Cletrac Forum to help me to determine who is spam and who is not. You don't need to drop everything and do this immediately, but please do it when you get a minute and you are visiting the forum. Just go to http://cletrac.org/forum2010/index.php?action=profile and put something in the signature area. If you no longer want to be a member on the Cletrac Forum, please remove your membership.

8/10/11 - Added a new board: Trucking and Hauling

5/30/11 - Just added several new pictures to the Photo Gallery, including several Alfta Track OC-4 working in snow logging, several from the Chicago Road Show, and some from a logging show (not all Oliver/Cletrac). All these pictures are from around 1963 and were scanned from old slides given to me by my late friend John W. Davis. Go to the Photo Gallery and click on "NEW" to see these pictures. Quality is marginal, but I think you will enjoy them.

2/13/11 - Just added a new board "New members introduce yourselves here".

Folks, I just added a new photo gallery where you can upload your own pictures with descriptions, etc. Right now this is in the beta testing stage to see how it works out. Give it a try, but please keep a backup copy of your pictures just in case we decide to use something else. I would prefer you use your real name on the photo gallery, but if you really don't want to, please use the same username as on the forum. Please put your images into the proper categories and take care when your write out your descriptions and image names so people can search for them. I am learning this as we go. At least at the beginning, I have it set up where the administrator has to approve members. I am afraid we may get porn spam in here if we leave it open. To get to the photo gallery, use this link: http://cletrac.org/photos/

Folks, when you join the forum, or when you get the chance to update your Profile, please be sure to put your location and interests. Filling out your signature would help as well. I've been getting some spammers joining and posting links to sites that are completely unrelated to Cletrac or Oliver, or anything to do with tractors. It would make it easier for me, as well as all the other members, if you guys would put your location and interest in your profile. See http://cletrac.org/forum2010/index.php?topic=1299.msg5184#msg5184

Thanks,
Administrator
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: BD engine missing  (Read 5453 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Wes
phpBB Operator
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11


1949 BDH


View Profile
« on: September 22, 2002, 09:38:11 PM »

I have a 1950 BD that runs poorly when cold. It turns over very easy...too easy. I think it has low compression. It misses terribly. I have had the injectors out and serviced with not much improvement noticed. After its at working temperature it smooths out a lot.
Any thoughts on what to do?

Wes
<img src="{SMILIES_PATH}/icon_sad.gif" alt="Sad" title="Sad" />
« Last Edit: February 13, 2014, 09:13:27 PM by wbp » Logged

The early bird gets the worm, but the second mouse gets the cheese
Blake Malkamaki
Administrator
phpBB THE Boss
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1733



View Profile WWW
« Reply #1 on: September 23, 2002, 01:16:24 PM »

Wes, does it smooth out under a load? These engines are known to run like this - miss and stumble around when cold and not under load. The one I have in my OC-12 does it. Smokes white too. But under load she runs just great.

Part of the problem I believe is the Roosa Master fuel pump. Something in them is just not right. They ran like this when new. I've heard the engines with the Bosch pump don't do this.

If you put a muffler on it it will run and sound better too. I'm not sure why, but it does help these engines. I think a lot of the stumbling you hear is just what you "hear" - the engine is not actually running bad.

Good luck,

Blake
« Last Edit: December 31, 1969, 07:00:00 PM by Blake » Logged

My gramps Howard van Driest was Experimental Engineer at Cletrac and Oliver Corporation. After the plant closed, he and my uncle started an excavating business, initially using Cletrac and Oliver Crawler tractors. Please help Support This Site and give your business exposure by buying a business card sized ad.
John Schwiebert
phpBB THE Boss
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 710


View Profile
« Reply #2 on: September 26, 2002, 09:21:48 PM »

Take the exhaust manifold off. Start the engine. See which cylinders white smoke come out of. A trick is to  find the missing cylinder(S) and then if you only have one or two, take the fuel injection nozzles out of those cylinders and put then in cylinders that do not miss. If the miss stays with the cylinder no doubdt you have a compression problem. As far as injections pumps go you have either a Bosch ( all the lines out the top or a model A Roose. If you have a Bosch, be carefull as they are timed to number 6 cylinder instead of number one. Also make sure you have oil in the pump and the governor.
« Last Edit: December 31, 1969, 07:00:00 PM by John Schwiebert » Logged

John Schwiebert
Wes
phpBB Operator
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11


1949 BDH


View Profile
« Reply #3 on: September 27, 2002, 08:44:58 PM »

Thanks Blake and John.
It does run reasonably well under a load Blake. It is a Bosch pump. I have previously determined which cylinders are missing (the most) by loosening then tightning the injector lines one at a time and listening for a change in the engine. I then swithed injectors with no change in the missing cyl.(s) I have also drained, flushed and put fresh oil in the pump and gov.
I still dont know if it is the pump, the valves or the rings etc. I hope Blake is right, and its just the nature of the beast.
Thanks again
Wes
« Last Edit: December 31, 1969, 07:00:00 PM by wbp » Logged

The early bird gets the worm, but the second mouse gets the cheese
John Schwiebert
phpBB THE Boss
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 710


View Profile
« Reply #4 on: September 27, 2002, 09:12:27 PM »

Are you able to have a dummy injector body made? If so you could pull the rocker arem shaft so the valves can not open. Then the dummy body has to seal in the block and you need to supply air (about 120-150 psi into each  cylinder. This is a modified cylinder leak down test.When you pump air in listen for leaks at the intake port, the exhaust port or the oil pan if the rings are bad.
« Last Edit: December 31, 1969, 07:00:00 PM by John Schwiebert » Logged

John Schwiebert
Blake Malkamaki
Administrator
phpBB THE Boss
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1733



View Profile WWW
« Reply #5 on: September 27, 2002, 09:41:59 PM »

Wes,

A lot of it is the way the manifold is designed. Can't remember the details, but my gramps who was Experimental Engineer told me that these engines sounded like they stumbled under no load. Try the muffler and see what it does.

Does the white smoke go away after it is run a while and gets warm? It could be oil sitting on top of the pistons from sitting.

Let us know how it sounds with the muffler.

Blake
« Last Edit: December 31, 1969, 07:00:00 PM by Blake » Logged

My gramps Howard van Driest was Experimental Engineer at Cletrac and Oliver Corporation. After the plant closed, he and my uncle started an excavating business, initially using Cletrac and Oliver Crawler tractors. Please help Support This Site and give your business exposure by buying a business card sized ad.
Wes
phpBB Operator
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11


1949 BDH


View Profile
« Reply #6 on: September 30, 2002, 10:04:58 AM »

I will let you know how things turned out. Thanks again for the suggestions.
Wes
« Last Edit: December 31, 1969, 07:00:00 PM by wbp » Logged

The early bird gets the worm, but the second mouse gets the cheese
Wes
phpBB Operator
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11


1949 BDH


View Profile
« Reply #7 on: March 23, 2013, 10:30:01 AM »

I haven't been running the BD as the fan belt broke and with the hydraulic pump on the front I couldn't figure out how to get at it.
Life has been getting in the way of my old crawlers and tractor hobby.
« Last Edit: March 23, 2013, 02:04:39 PM by wbp » Logged

The early bird gets the worm, but the second mouse gets the cheese
Bob
phpBB THE Boss
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 670



View Profile
« Reply #8 on: March 24, 2013, 09:18:28 PM »

I'd get it warmed up good and check the timing. It could be a little slow. My OC18 sounded odd and stumbled and missed more than it should have and it ended up being slow a couple degrees.

The BDs I've been around all seem to spin over easily, and all stumble smoke and miss until they run for a couple minutes, or until they come up to temprature. Even my friend's that was meticulously rebuilt years ago misses for a minute when cold.

Bob
Logged

Certified Cletrac-tard
Bob
phpBB THE Boss
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 670



View Profile
« Reply #9 on: March 24, 2013, 09:23:39 PM »

The shaft going to the pump is splined and should be able to unbolt it from the crank and slide it into itself to gain access

Bob
Logged

Certified Cletrac-tard
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!